diumenge, 6 de setembre del 2015

QUÈ ÉS L'ART?

              Iniciem la resposta amb una reflexió personal (CONTESTA 1 i 2). Entre les dues classes s'ha comentat el següent:

- L'art ha de transmetre'ns emocions. Saber representar idees i pensaments. Saber reflectir l'ànima. 
- Ha de tindre la capacitat d'estimular diferents sentits
- Ha de ser capaç d'atraure'ns. De ser diferent i original. L'artista ha de ser un creador amb un estil pròpi, personal.
- Tot allò representat ha de tindre un sentit i un per què.
-Entre les seues funcions cap la utilitària com per exemple en la arquitectura.
-Se'ns pot manifestar mitjançant un llenguatge visual com en el dibuix i en la escultura però, també escrit com en la literatura i en la poesia. Sense oblidar el llenguatge escènic, la música i la dansa, i per supost, el cinema.
- Però, també es pot manifestar un art culineri, art en la moda, en els focs d'artifici ... el joc de llums i l'efecte dels ritmes pot considerar-se art.
- Els suports són múltiples, els habituals bidimensionals com el paper i llenç però, també tridimensionals per a adquirir volum, i perquè no la mateixa pell. Sempre i quan els procediments siguen els apropiats.
- La mateixa natura inspira art. I, resulta evident, la seua força per als artistes.
       
                Què encertats esteu! Tot és vàlid per a l'artista perquè l'artista és un creador! Però, ara, en la nostra època perquè, l'artista no sempre ha estat tan lliure i poc condicionat. El mateix concepte d'art ha variat al llarg de la història.

                Ací us deixe un treball sobre el tema publicat a la web QUÈ ÉS L'ART? de Rosa Urgell que m'ha semblant bastant didàctic.

              Del visionat, trobe interessant extraure el següent esquema:
               

               Respon als CONTESTA 3 i 4.

             També n'hi han dos poemes de Rafael Alberti i de Antonio Machado, i una sèrie de frases sobre la definició d'art de diversos autors: artistes, filòsofs,... Clica ací per veure'n més. Pots triar-te la teua favorita! (CONTESTA 5)

               Des de la pintura també ens arriben referències mitjançant alegories, que són la successió de metàfores. En les arts visuals consisteixen en la representació d'idees abstractes per mitjà de figures humanes i objectes (atributs). Per exemple, a la figura femenina representada com a Clío, la musa de la història en la mitologia grega, se li atribueixen, entre altres, una corona de llorer. A estes figures se les denomina personificacions. (CONTESTA 6)
                 
       
        Ací va un enllaç per a saber més sobre aquest quadre que et mostre de Vicente Palmaroli i que es denomina "Alegoria de les arts" https://www.ateneodemadrid.com/index.php/esl/Agenda/Pieza-del-mes/Alegoria-de-las-Artes

         A la web o en altres mitjans n'hi han moltes més imatges, investiga una estona i tria't la teua preferida. Anota't el perquè t'ha captivat.  (CONTESTA 7 i 8) 

          A continuació et deixe uns textos sobre el tema de l'art que m'han resultat molt adequats per a obtindre una visió general i una mena de resum. Llegiu-ho amb deteniment. Podeu extraure també més informació addicional. Desprès, realitza els CONTESTA 9,10 i 11.













             Respecte al tema de la restauració i conservació d'obres d'art, ací us deixe un enllaç. Segur que recordeu la notícia encara que és de l'any 2012. No vull obrir un altre debat, simplement vos el deixe per a fer memòria i contar-vos una altra relacionada. L'enllaç és http://www.8tv.cat/8aldia/videos/la-polemica-restauracio-de-leccehomo/

           Va ser sonora, eh? Doncs, arrel de tot aquest embolic de sentirs diversos, us deixe un altre enllaç sobre una notícia d'actualitat relacionada amb la anterior. En quin món més inspirador vivim per als creadors! L'enllaç és http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/leccehomo-borja-seva-opera-als-eua-4401919

          No vull deixar aquesta entrada sense engantxar-vos l'urinari de Marcel Duchamp que hem parlat en classe i que encaixa perfectament amb el nostre plantejament sobre què és l'art? Visiteu aquesta pàgina http://cultura.elpais.com/cultura/2004/12/02/actualidad/1101942001_850215.html

          Per a finalitzar ja, us deixe un últim enllaç sobre una notícia ocorreguda a ARCO d'enguany i relacionada a la noció d'art que obrí Duchamp i en la que l'art podia ser qualsevol cosa col·locada en el lloc identificatiu per a tal fin. Segur que vos sona! Ací va http://www.abc.es/cultura/arte/20150226/abci-vaso-agua-wilfredo-prieto-201502261633.html

        Bé, crec que tenim prou per a debatre una bona estona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada