dilluns, 23 de novembre del 2015

PRÀCTICA 5 : IL·LUSTREM I CONTEM!

             Anem a il·lustrar i contar un mite o llegenda!

             Amb un format, en sentit horitzontal, de 48 cm d'ample x 25 cm d'alçària, anem a contar i il·lustrar un mite o llegenda vinculat a la època protohistòrica. En un principi, el format es dividirà en dues parts: a l'esquerre la il·lustració i a la dreta el text.

             Per a crear més varietat existeixen dos opcions:
1) Triar una llegenda de les exposades en la entrada de "RESCATANT LA MEMÒRIA ORAL"o,
2) Cercar i triar alguna pel vostre compte. Ací hèu d'anar amb compte de no despistar-se de l'època històrica tractada perquè n'hi ha una gran proliferació.

            De fet, jo mateixa, vaig a començar la recerca per a ajudar-vos. Ací us deixe una web que, a més a més, de contar històries ofereix unes il·lustracions estupendes. Però, ull! perquè moltes de les històries se'ns van de l'època a tractar.

             T'enllace la web a una entrada que mostra el cromlech de Stonehenge i la expectació que causa a l'actualitat sobretot en els solsticis. La web és http://sergismite.blogspot.com.es/search/label/STONEHENGE

              Del món celta  et deixe també aquesta altra molt interessant amb més històries http://mitosyleyendascr.com/mitologia-celta/

              Ací va una altra llegenda, aquesta vegada íbera. Sabem que originàriament, els íbers conservàren la fe en un Dèu únic i creador anomenat Iaincoa («Altíssim», en vasc), en el que residia la intel·ligència i el poder suprem.  Circunstancialment adoràven també al foc  i al Sòl. 

                 Una vegada extesos els íbers per la península, mesclats amb els celtes i relacionats amb els pobles mercaders i conqueridors del litoral, la religió sofrí bastants influències.

                 La llegenda conta:
             "Quan el Déu Yaincoa va acabar la creació del món, el Déu Dis, un dels déus infernals, va intentar trencar la terra perquè el foc s'apoderés de l'Univers. Per evitar-ho, durant set dies el Déu Yaincoa entaulà una ferotge batalla contra el Déu Dis, resultant a la fi vencedor Yaincoa. Per commemorar la victòria sobre el seu enemic, Yaincoa traslladà enormes pedres durant set dies per construir un temple que recordés a tots els éssers que la vall era un lloc sagrat. Després va esculpir un enorm Òrgan i compondre set simfonies perquè fixessin l'espai dels set horitzons i sempre hi hagués un cant a cada boca i en cada rostre una bellesa nova. "

              A Mezquita de Montoro en Terol hi ha una muntanya que porta el nom de Órganos de Montoro en honor a aquesta llegenda.  Quan bufa el vent se sent un soroll degut a la irregularitat de la seua superfície calcàrea i ens la recorda.

     
              I, pare ja que m'engolosine. Ara et toca a tu!

              A continuació us deixe un recull de resolucions:


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada